Kies. Bij Shimano's GRX-lijn draait alles om keuzes. Shimano heeft geen oordeel over de manier waarop jij rijdt. Ze bepaalt ook niet wat de beste oplossing is voor jouw rijstijl. Hoewel we al lang fan zijn van aandrijvingen met dubbele kettingbladen, erkennen we ook de waarde van een systeem met een enkel kettingblad. Met GRX biedt Shimano beide, elk met versnellingsmogelijkheden die je in staat stellen je aandrijving aan te passen aan je persoonlijke voorkeuren.

Met twee verschillende lengtes van de derailleurkooi zorgt Shimano GRX voor stabiel schakelen en een goed behoud van de ketting bij een groot aantal versnellingsmogelijkheden. Op zoek naar een maximaal bereik met behoud van de snelheid die de wegcassette kan bieden? Kies voor GRX's 800 serie 2x11 RD-RX810 of Di2 RD- RX815 achterderailleurs, ontworpen voor tandwielen met kleine tussenliggende sprongen, met 48/31 kettingbladen en een 11-34 cassette. In combinatie met 700c x 40 millimeter banden levert hij een topversnelling die vergelijkbaar is met die van een racefiets met 25 millimeter banden en een 50 x 11 versnelling. En aan de kleine kant, met zijn 31 x 34 combinatie, krijg je een versnelling waar beginnende mountainbikers jaloers op zouden zijn. Het is de laagste versnelling die momenteel wordt aangeboden voor premium wegaandrijvingen (afgezien van Shimano's eigen GRX 2x10 30-36 aanbod), perfect voor het beklimmen van losse, onverharde en graveloppervlakken.

Wil je wat gewicht besparen, je schakelsysteem vereenvoudigen en toch een veelzijdig bereik hebben? Overweeg de 1x11 GRX optie met Shimano's 11-40 of 11-42 cassette en een 40 of 42 tands crankstel, geschakeld door een RD-RX812 of Di2 RD-RX817 achterderailleur met een brede overbrengingsverhouding. Je verliest een beetje, pure topsnelheid, maar je hebt nog steeds profijt van de 1:1 overbrenging. Als je in een gebied woont zonder lange of steile beklimmingen, vind je de kleinere schakelstappen van datzelfde 1x11 voorblad met een 11-34 cassette misschien wel prettig. Mogelijkheden in overvloed.

Hoe zit het als het weer herfstachtig wordt en je wordt gevangen door cyclocrosskoorts? GRX 1x11 kan snel overschakelen van gravelplezier naar CX-focus, enkel met de wisseling van een cassette.

Welke optie je ook kiest, de GRX achterderailleur is voorzien van Shimano's SHADOW Plus kettingstabilisator die aan- of uitgezet kan worden, afhankelijk van de omstandigheden. SHADOW Plus zorgde voor een revolutie in de mountainbikewereld en is nu voor GRX afgestemd op rijden op gravelpaden en onverharde wegen. Met een stillere aandrijflijn helpt SHADOW Plus je om in je omgeving op te gaan en maximaal van je tijd buiten te genieten.

De hedendaagse gravelbikers stellen hogere eisen aan hun fietsen en aan zichzelf. Shimano GRX geeft hen de mogelijkheden die ze nodig hebben om verder op verkenning te gaan. De aandrijvingen worden afgestemd op behoeften en dat overtreft hun verwachtingen. We zien je daar!

Deel dit artikel