Een eenzame rijder maakt zich klaar naast zijn auto op de parking van de Kronplatz kabellift. De zon hangt nog net onder de omliggende bergen en moet nog opkomen om de kilte van deze prille herfstdag te verlichten. Met nauwgezette precisie maakt, Florian Nowak of Flo, zich klaar. Hij controleert elk detail ter voorbereiding op de rit. Zonder dat de mensen die op hun e-bikes over de parking razen het weten, begint Flo aan een race om de snelste tijd op alle routes rond de Kronplatz neer te zetten.

Mijn FKT: Florian Nowak

Een Fastest Known Time, of FKT, is iets wat in de wielersport bekendheid heeft gekregen nadat de wereld werd verstoord door Covid-19. Toen wedstrijden afgelast werden, zochten renners naar mogelijkheden om op een andere manier de competitieve honger te stillen. Voor degenen die buiten konden rijden, boden FKT's iets unieks en de mogelijkheid om op afstand van elkaar een wedstrijd aan te gaan. Deze wedstrijdvorm die al bekend was bij een kleine, hechte gemeenschap, explodeerde zodoende.

Mijn FKT: Florian Nowak

Toevallig was het de infectie met Covid-19 in 2022 die Florian Nowak, een Duitse ex-professionele wielrenner en Shimano Gravel Alliance-rijder, inspireerde om in de wereld van de FKT's te duiken. "Afgelopen zomer moest ik al mijn raceplannen afzeggen toen ik Covid kreeg. Nadat ik bijna 6 weken niet had getraind vanwege de ziekte, wilde ik mezelf een nieuw doel stellen, en toen kwam het idee van de FKT." Aanvankelijk was het doel om fit te worden, zonder de druk van het wielrennen. Flo ontdekte toen al snel dat FKT's meer omvatten dan alleen maar een parcours naar keuze afleggen.

Mijn FKT: Florian Nowak

Klokslag 07:30. De piep van Flo's fietscomputer geeft aan dat de rit begint. Er is geen menigte of officiële start, alleen een eenzame rijder die op weg is om tot het gaatje te gaan. Hij test zichzelf tegen de klok. En gaat op jacht naar een mooie tijd die anderen later wellicht weer proberen te verbeteren. Als Flo's schoen in het pedaal klikt, komt aan alle voorbereiding een einde. De urenlange trainingen, de weken van Covid, de vele late nachten met kaarten checken liggen achter hem. De FKT-obsessie is begonnen en het enige waarop hij zich nu hoeft te concentreren is het rijden van deze prachtige lus.

Mijn FKT: Florian Nowak

De coördinaten die hij in zijn hoofd heeft opgeslagen, worden waypoints, locaties om naar toe te koersen, steile beklimmingen om te bedwingen en technische afdalingen om te nemen. Het voorbereidende werk stelt Flo nu in staat zijn rit op te delen, waarbij elke trap hem dichter bij de top van de Kronplatz en die lange afdaling naar de finish brengt. Zorgen over wat misschien verkeerd zou kunnen gaan, verdwijnen in de concentratie op het heden, Flo beleeft een zen-achtig moment waarin de focus puur op de rit ligt.

Mijn FKT: Florian Nowak

Het centrale element van elke FKT is de route. Het moet iets bijzonders zijn dat mensen inspireert om te ontdekken of ze er de snelst mogelijke tijd kunnen neerzetten. Of het nu een iconisch parcours is, of iets wat zich toespitst op een fantastische locatie, het is dit unieke karakter dat de rijder de voldoening geeft om het te doen, en de focus om zich voor te bereiden op de FKT. Flo: "Ik besloot voor een nieuwe FKT-route te gaan, in plaats van voor een route die iemand anders al heeft uitgezet. Dat voelde gewoon meer inspirerend. Door toedoen van Covid kreeg ik de smaak van het alleen buiten zijn te pakken. Daarom koos ik voor de lus rond de Kronplatz in Zuid-Tirol, niet al te ver van mijn woonplaats in Zuid-Duitsland, maar ver genoeg weg om me te motiveren. Het is ook een plek die ik goed ken van het skiën en die ik ook graag wilde verkennen." Wat Flo niet vermeldt is de link met het profwielrennen: de Giro d'Italia is twee keer gefinisht op de top van deze kenmerkende Italiaanse berg.

Mijn FKT: Florian Nowak

De Kronplatz is iets unieks in de wereld van de Alpentoppen. Het is een lage top (in vergelijking met andere toppen) die kundig is omgetoverd tot een speeltuin voor bergliefhebbers van het buitenleven, 's zomers en 's winters. De top staat ook bekend om de aparte bouwstijl van het Lumen Museum voor Bergfotografie en het Messner Bergmuseum, onderdeel van Flo's route. De architectuur verschilt aanzienlijk van de traditionele huizen die eerdere delen van de route kenmerkten. Die lijkt te passen bij de vorm die de verschillende stations van de gondelbaan rond de top hebben. Hoewel de huizen uiteraard met de hand zijn gebouwd, is er een harmonie en esthetische synergie met de eindeloze rotsachtige bergtoppen die vanaf hier te zien zijn. Flo is hier echter niet om bouwstijlen te verkennen of om van het uitzicht te genieten wanneer hij over de Kronplatz loopt. Hij ziet er iets comfortabeler uit dan tijdens de beklimming. Zijn stalen pokerface verraadt zijn achtergrond in topsport, terwijl hij snel zijn armwarmers aantrekt, klaar om de afdaling in te zetten en zijn rit te voltooien.

Degenen die ervaring hebben met FKT's zijn het erover eens dat de voorbereidende fase de leukste is. Reese Ruland, de persoon achter cyclingfkt.com, formuleert het als volgt: 'In de voorbereiding kun je elk detail overlopen, waardoor de fietser de poppenspeler van zijn eigen FKT is. Hij weet zo zeker dat alles in zijn voordeel is voor zijn poging.' Voor debutant Flo was dit onbekend terrein dat hij betrad in de aanloop naar - en na - zijn Kronplatz FKT.

Mijn FKT: Florian Nowak
Mijn FKT: Florian Nowak

'Doordat ik elke bocht kende, maar ook de belangrijkste punten op de steile hellingen en in de technische afdalingen, kon ik zowel mijn fiets, kleding en voeding perfect afstemmen', legt Flo uit.

2X Shimano GRX, één bidon en één gel waren de belangrijkste elementen van Flo's rit. Hij wist zeker dat zijn versnelling en set-up perfect waren voor zijn FKT-dag, al moest hij tijdens de twee verkenningen best een paar keer flink aanzetten om boven te komen. Flo: "Achteraf gezien had ik wat meer aandacht moeten besteden aan banden en bandenspanning. Ik bedoel, van m'n proftijd herinner ik me nog hoeveel werk het was om de bandenspanning juist te krijgen voor de grootste wedstrijden. Met de technische afdaling en ook de lange, steile gravelstukken heb ik het gevoel dat ik iets breder had kunnen gaan, met een lagere druk, want er was geen punt op mijn route waar ik pure snelheid kon maken." En de minimalistische benadering met het besluit om geen extra binnenband of multitool mee te nemen? Simpel: als het vandaag fout gaat, probeert hij het een andere dag gewoon nog een keer.

Mijn FKT: Florian Nowak

Terwijl de ochtendstoet van gepensioneerde Oostenrijkse en Duitse toeristen de gondel naar de Kronplatz neemt, is Flo op weg om zijn FKT (Fastest Known Time) te voltooien. Schuddend met zijn armen, lichtjes bedekt met zweet en stof, zet Flo zijn tijd neer: 2:49:06. Een ijkpunt voor anderen om te overtreffen, lijkt Flo voor een moment te denken. Alleen een paar mensen op het terras van een bar met uitzicht op Flo's finishplaats, die even opkijken van hun ochtendkoffie en een blik op een eenzame gravelrijder in het zwart werpen.

Bij het gesprek met Flo na de rit werd het duidelijk dat FKT's helemaal zijn ding zijn. "Weet je, ondanks dat ik geen wedstrijden meer rijd, ben ik nog steeds iemand die er plezier in heeft om zichzelf te prikkelen. Dat was wat ik zo leuk vond aan de FKT. Omdat ik wist dat het pijn zou gaan doen, ben ik steeds gefocust gebleven, niet alleen op de beklimmingen maar ook in de afdalingen. Ik had dit niet verwacht toen ik begon, maar er is iets unieks aan de FKT's. Koersen geeft je een moment van reflectie over het eindresultaat, waarvan je moet leren. De verbeterpunten neem je mee naar de volgende wedstrijd. Maar bij een FKT kun je je bezinnen en dan weer verder gaan. Ik hou daar echt van - het is nooit voorbij. Als een renner naar de Kronplatz komt en mijn route 10 minuten sneller aflegt, inspireert me dat om hard te werken om nog sneller te gaan dan die persoon. Ook al wordt dit alles alleen gedaan, ik heb het gevoel dat er een enorme community rondom FKT's bestaat. Die zou ik graag meer willen cultiveren. Het past goed bij mijn gedachtegoed dat je aan je eigen verhaal moet werken, waarbij je zelf bepaalt hoe, waar en wanneer je fietst", legt Flo uit.

Mijn FKT: Florian Nowak

En door tijd te besteden aan training, de ideale set-up en details om op de dag zelf tijdwinst te behalen op de Kronplatz-route, is er ook een wereld van FKT-mogelijkheden voor hem opengegaan. "Ik heb al gemerkt dat ik naar andere FKT's kijk die renners hebben gedaan en ook naar FKT's die ik zelf als nieuwe route zou kunnen kiezen. Aangezien ik in de buurt van Garmisch-Partenkirchen in de Beierse Alpen woon, zijn er zoveel potentiële routes dat ik nu al nadenk over mijn volgende FKT. Ik hou nog steeds van racen, maar denk dat FKT's een groot deel van mijn rijplannen voor volgend jaar zullen uitmaken, dus wees gewaarschuwd", zegt hij tot slot.

Het is het perfecte einde van het FKT-verhaal, of beter gezegd: van dit deel van Flo's FKT-verhaal. Want zoals Reese al zei toen we bij haar te rade gingen over deze uitdaging: als je eenmaal een FKT hebt gedaan, smaakt dat naar meer. "Dat is het interessante aan FKT's, het is net als kinderen in de speeltuin die elkaar uitdagen om iets sneller te doen dan een ander. En achteraf kan het niemand wat schelen of je de snelste tijd haalt of niet. Ja, je krijgt de voldoening dat je de streep van je FKT hebt gehaald, maar daarna volgt een periode van tobben, omdat je focus is veranderd. De enige manier om dat te boven te komen is door jezelf een nieuw doel te stellen en een nieuwe FKT te vinden om aan te gaan.

Mijn FKT: Florian Nowak

Met dank aan Toerisme Zuid-Tirol voor hulp bij deze FKT, informatie over deze geweldige locatie vind je hier: https://www.suedtirol.info/en/newsletter

Deel dit artikel