Staat je OOO aan? Heb je je fiets gecheckt en ben je klaar om te rollen? Vergeet niet om onze zomergraveltips te lezen voordat je op pad gaat. Of je nu van plan bent om een fietsvakantie in eigen land te doen, of een lange bikepackingtour; onze Finse Shimano Gravel Alliance-fietser Henna Palosaari helpt je om deze zomer optimaal te genieten van je gravelritten.

9 graveltips voor de zomer

Tip 1: Geen plan is het beste plan

Laat bij het plannen van je trip wat ruimte over voor spontaniteit. Een koffiestop kan zomaar ineens een overnachting worden. Of misschien wil je nog een paar kilometer doorfietsen. Bepaal punt A en punt B – en verken het avontuur ertussenin. Als je in Scandinavië fietst, hoef je nóg minder te plannen, aangezien het tijdens de zomermaanden nooit donker wordt, dus je kunt de hele nacht blijven fietsen als je wilt.

Tip 2: Een Finse verfrissing

In de Finse zomercultuur wissel je de hele dag de sauna af met een duik in het meer. Sauna, zwemmen, sauna, zwemmen en opnieuw. Mijn tip is om de sauna overdag te vervangen door een gravelrit in de zomerse hitte en zoveel mogelijk strandjes in de route op te nemen. Finland is het land van de 600.000 meren, dus hier is dat niet zo moeilijk. Maar waar je ook bent, als je vooraf een beetje onderzoek doet vind je bijna overal wel een verfrissend strandje of meer waar je kunt stoppen om even uit te rusten. Maak je rit compleet met een duik in een meertje of rivier voordat je verder fietst.

9 graveltips voor de zomer

Tip 3: Leer wat trucjes

De zomer is de ideale tijd om wat nieuwe moves te leren. Als het bloedheet is, is een lange fietstocht misschien niet de beste keuze. Oefen in plaats daarvan op je moves: slippen, wheelies of bekijk video's om een paar trucjes te leren. Of het nou gelijk lukt of niet, blijf gewoon oefenen. Zo verbeter je ook nog eens je algehele controle over je fiets. Oh, en vergeet niet om te blijven lachen.

Tip 4: Fiets, zweet, eet

In de zomerse hitte kun je makkelijk vergeten om te eten. Mueslirepen zijn prima voor een lange rit, maar soms is het letterlijk verfrissender om te stoppen voor een ijsje of een koel drankje. Voeding is immers een belangrijk onderdeel van de gravelcultuur. Kilometers maken op een warme dag betekent dat je behoorlijk wat energie verbrandt. Een klassieke koffiepauze is de beste manier om uitputting te voorkomen. In de meeste dorpen en steden vind je wel een lokale ijssalon en als je geluk hebt, staat er een echte Italiaan achter de toonbank die een heerlijke gelato voor je heeft.

9 graveltips voor de zomer

Tip 5: Liefde voor lichtgewicht laagjes

Een goede fietsregel is: daag nooit de weergoden uit. Hoewel fietsen in de regen ook zijn charme heeft, kunnen echte stortbuien vervelend zijn. Regen kan ervoor zorgen dat je snel afkoelt tijdens afdalingen of nadat je je in het zweet hebt gewerkt. Ik neem altijd een lichtgewicht laagje mee voor het geval dat. Als je een kleine frametas hebt, kun je je laagje daarin opbergen.

Tip 6: Navigeer in stijl

Het gaat er niet om dat je er goed uitziet (oké, een beetje dan), het gaat erom dat je goed kunt zien. Ik ben zuinig op mijn ogen, daarom draag ik altijd een zonnebril bij fel licht, in stoffige gravelomstandigheden of wanneer er heel veel insecten zijn. Ik raad je aan hetzelfde te doen. Mijn bril matcht goed bij mijn favoriete navigatieapparatuur: de Suunto Vertical Solar. Deze laat de kaarten superduidelijk zien en laadt op in de zon!

Tip 7: Fiets in een T-shirt

Trek een technisch T-shirt aan voor optimale ventilatie tijdens het fietsen. Het houdt je koel en zet de toon voor een relaxte dag op de fiets. Laat je T-shirt wapperen in de wind, en ga helemaal op in het moment. Is dat niet waar de zomer om draait? Vergeet niet om zonnebrandcrème op te doen!

9 graveltips voor de zomer

Tip 8: Verander je focus

Wist je dat glimlachen ervoor zorgt dat je ontspant? Het is algemeen bekend dat een zware inspanning minder zwaar aanvoelt als je glimlacht. Je focus veranderen is een geweldige manier om kilometers te maken. Nog een pro-tip: Probeer niet je voeten in de pedalen omlaag te drukken, maar ze juist omhoog te trekken. Het liefst met een glimlach op je gezicht!

Tip 9: Een schone fiets is een vrolijke fiets

Iets anders dat je zal helpen om een glimlach op je gezicht te houden, is om je fiets goed te checken voordat je gaat fietsen. Zit er voldoende lucht in de banden? Moet je ketting gesmeerd worden? Schakelt-ie soepel? Is je Di2 opgeladen? Heb je een extra bandje en een tubeless reparatieset bij je? Check, check, check. Oké, daar ga je!

Bio

De in Finland geboren digital nomad Henna Palosaari is al langere tijd lid van de Shimano Gravel Alliance. Ze is een uitzonderlijk goede routeplanner en een all-round creative.

Foto's: Phil Gale | @1_in_the_gutter.

Deel dit artikel