Voor al die fietsliefhebbers die op zoek zijn naar iets meer, voor diegenen die nieuwe routes willen verkennen en dichter bij de natuur willen komen, voor diegenen die liever verdwalen op gravelpaden dan op wegen, voor de fietsers die alleen topprestaties willen en eindeloos lang een goed tempo willen rijden, voor hen allemaal hebben we Explore Beyond met Shimano GRX.

De voorbereiding

Na enkele weken van proberen om een geschikte dag in onze agenda's te vinden, is het ons eindelijk gelukt om tot een test van de Shimano GRX te komen. Dit is de eerste gravelspecifieke groep op de markt. In ons geval gaat het om de RX810-serie, zowel in mechanische (enkel blad van 42 tanden voor met een 11-40 cassette) als elektronische (dubbele kettingbladen van 48-31 en achter een 11-34 cassette) uitvoering.

De eerste indruk

Wij besloten de Sierra de la Paramera op te zoeken, een uitgestrekt berggebied dat in de provincie Avila ligt, ten noorden van de Sierra de Gredos. Een fantastische plek waar de hoge bergtoppen contrasteren met de glooiende valleien, en dat op minder dan twee uur van Madrid.

De GRX-groep beantwoordt aan de vraag van fietsers zelf om nieuwe routes te verkennen, bij de weg vandaan te blijven en de natuur in te gaan, naar de gravelpaden, om daar kilometers af te leggen met een maximale performance, anders dan op de weg.

De Shimano GRX-groep is ontworpen voor rijders die nieuwe wegen willen verkennen en dichter bij de natuur willen komen en de voorkeur geven aan gravelpaden boven wegen. Fietsers die niet opgeven om topprestaties te leveren en in een goed tempo eindeloos lange ritten rijden. Het eerste wat ons opvalt als we op de fietsen rijden is de ergonomie van de hendels, het specifieke ontwerp van de voorkant, verhoogd om te voorkomen dat de handen wegglijden. Maar ook de ruwe structuur van de rubbers die het gemakkelijker maakt om grip te hebben.

Er moet worden opgemerkt dat de gemonteerde hendels op het Discover Carbon-stuur uit de PRO Discover-serie komen. Die is specifiek gravelbikes en geoptimaliseerd voor de GRX, die wordt gekenmerkt door zijn lichte gewicht, comfort en absorptievermogen. In ons geval was de ene fiets 40 centimeter breed (maat M) en de andere 42 centimeter breed (maat L). Beide hadden een flare-stuur van 20 graden (het stuur loopt schuin naar buiten).

herontdek het avontuur met Shimano GRX

Geweldige features

We hadden een ronde gepland van ongeveer 70 kilometer, met iets meer dan 800 meter hoogteverschil. Beginnend bij het stadje Niharra, over de rivier Adaja, naar de voet van de Zapatero, met een technische bevoorradingspost in Mironcillo.

Vanaf hier naar Riofrio hadden we een lange en snelle afdaling over losse stenen die ons dwong ons best te doen om niet angstig te worden. Dankzij de carbon PRO Discover dropper seat post met de geïntegreerde knop in het stuur van mijn fiets (en compatibel met mijn Di2) kon ik een leuke en gecontroleerde afdaling maken.

Wel, dankzij de dropper seat post en dankzij de RX810 remhendels van de GRX-groep, waarbij de schacht 1,8 millimeter hoger zit vergeleken met remhendels voor op de weg. Dit maakt de bediening eenvoudiger, met minder kracht van slechts één vinger, wat zorgt voor veiligheid en controle. Ik zou zelfs zo ver willen gaan om te zeggen dat dit gevoel dichter bij het MTB'en staat dan bij het wegwielrennen.

Met de warmte namen we een pauze. Hoewel we nog enkele kilometers te gaan hadden, waaide er een zeer aangenaam briesje dat tot het einde van de route voelbaar bleef.

herontdek het avontuur met Shimano GRX

Details doen ertoe

De Shimano GRX 810-groep functioneerde perfect. Hij stelde ons in staat soepel te schakelen zoals we op de weg gewend waren, maar met gebruikmaking van de Shadow+ technologie zoals op de mountainbikes. Deze technologie omvat een vergrendelingsmechanisme dat de ketting beter op zijn plaats houdt.

Zelfs in het geval van de dubbele aandrijving zorgt het specifieke ontwerp van de voorderailleur voor een 2,5 millimeter bredere kettinglijn die optimaal is voor het gebruik van bredere banden.

In het parcours zaten nog enkele hindernissen, zoals de beklimming van de top van Cabañas (1.454 meter) waar we de laatste voedingspost, met vaste en vloeibare voeding, hadden. Op dat moment maakten we van de gelegenheid gebruik om onze lampen uit de PRO Discover-tassen te halen. Die zijn geoptimaliseerd voor de gravelgeometrie van de fietsen. Ik vind de tas aan de horizontale buis bijzonder comfortabel, omdat hij de perfecte grootte heeft en goed is onderverdeeld om de telefoon, wat geld en de voeding voor noodgevallen in op te bergen.

We eindigen de dag genietend van het landschap en de uitzichten van de Sierra de Sotalbo, waarbij we de laatste kilometers doorbrengen tussen vee en hooggebergtevegetatie.

Onze ervaring

Zonder twijfel een onvergetelijke dag waarop we de Shimano GRX-groep onder gunstige omstandigheden konden testen en er het maximale uit konden halen.

Als ik iets van de groepset zou moeten uitlichten, zou ik niet alleen het design en de ergonomie van de remhendels kiezen, maar ook het geweldige remkoelsysteem met Shimano's Ice Tech-technologie en de lichtere flat mount met remklauwen die ontworpen zijn om modder af te voeren.

Wat de PRO-onderdelen betreft, was ik zeer aangenaam verrast door het PRO Discover-stuurlint, dat langer is dan wat we op de weg gewend zijn en gemaakt is van 3 millimeter siliconen om de demping te verbeteren en het comfort te verhogen.

Hoewel de dubbel een verhouding van versnellingen biedt die breed genoeg is om de steilste hellingen aan te vallen, zouden we op een andere, meer veeleisende route misschien kiezen voor een wat behoudender bereik: 46-30 in het geval van de dubbel en 40 tanden bij een single ring.

Na lange tijd deze discipline te hebben beoefend op tracks en trails, zelfs voordat die gravel werd genoemd, hadden we eindelijk de gelegenheid om specifieke producten voor deze discipline uit te proberen. De prestaties van Shimano GRX zijn sensationeel, robuust, soepel en betrouwbaar. De groep is technologisch gezien volledig ontwikkeld, precies zoals Shimano dat ook doet met haar andere componenten voor MTB en op de weg.

Gravel is here to stay, een fris en leuk alternatief dat de komende jaren alleen maar meer liefhebbers zal winnen.

Deel dit artikel