Aan een gravelwedstrijd meedoen betekent niet altijd dat je een meedogenloze drive moet hebben om te winnen. Omdat het aanbod aan gravelevenementen net zo wild is als de ondergrond waarop gefietst wordt, zoeken we de grootste verschillen tussen de evenement tot op de bodem voor je uit.
Van party pace tot getimede segmenten, klassieke races en meerdaagse tochten, selfsupported ultra's en onconventionele avonturen; de definitie van gravel is heel breed. Daarom hebben we een handleiding voor gravelevenementen voor je samengesteld waar je gravelhart sneller van gaat kloppen.
De klassieke eendaagse wedstrijd
Dit is het meest traditionele wedstrijdconcept binnen de gravelwereld. We hebben het dan over eendaagse wedstrijden met een massastart – denk aan Gran Fondo's en sportieve wedstrijden zoals bij het wielrennen – waar een gemengd startveld tegen elkaar strijdt over een maximale afstand van ongeveer 200 km, bijna altijd inclusief pauzeplekken met snacks en een mecanicien.
De UCI Gravel World Series staat centraal in dit type wedstrijden. Deze Gravel World Series werd voor het eerst geïntroduceerd in 2022 en omvat nu een uitgebreide kalender met officiële, eendaagse races over de hele wereld. Hier kunnen fietsers zich kwalificeren voor de wereldkampioenschappen, die aan het einde van het seizoen worden gehouden en die zijn onderverdeeld in leeftijdscategorieën van telkens vijf jaar.
Als je houdt van pure wedstrijden, hoge snelheden en de kans om op elke leeftijd een nationale trui te winnen, dan zijn deze evenementen iets voor jou.
Niet alle competitieve gravelevenementen zijn onderdeel van de UCI Gravel World Series. Ook los van de UCI is er een uitgebreid aanbod aan zware races. Voor een complete, onverharde race-ervaring reis je het best af naar het Midden-Westen van de VS of Scandinavië.
Lange afstanden
Ultradistance gravelevenementen doorkruisen landen en continenten en zijn voorbehouden aan een uniek soort fietsers. De afstanden variëren van 300 km tot 3000 km en nog veel verder. Waarom zou je dit doen? Het is de ultieme test. Je leert je fysieke vermoeidheid te overwinnen – mind over body.
Niet iedereen is ervoor gemaakt om op slechts een paar minuten slaap dag en nacht door te fietsen, maar als je klaar bent voor deze uitdaging, dan staat je een grote beloning te wachten.
Hoewel je voor veel evenementen volledig selfsupported moet rijden, mag je bij sommige evenementen je bevoorrading halen bij lokale winkels. Hierdoor wordt het in beweging houden van je fiets en je lichaam ook onderdeel van de wedstrijd. Bij de meeste van deze evenementen worden dotwatchers gebruikt, waarmee elke beweging via GPS wordt getracked terwijl je de uitdaging van je leven aangaat.
Ben je op zoek naar een meerdaags avontuur met een vaste start- en finishlijn? Of je het nu een gravel-ultra of een bikepackingwedstrijd noemt, tijdens deze wedstrijden neem je het op tegen de klok en de rest van de deelnemers.
Waar is de kaart?
Het toppunt van zelfvoorzienendheid is zelf je route navigeren. Zelf je weg vinden van checkpoint naar checkpoint, zonder een vaste route. Dit vereist een constante focus in plaats van alleen maar doortrappen en de bordjes volgen.
Als je op zoek bent naar meer vrijheid en avontuur, dan zijn deze evenementen misschien iets voor jou. Zorg ervoor dat je GPS en telefoon zijn opgeladen voor het geval je een belangrijke afslag mist. Of als de gravelweg die je wilde nemen, toch wat meer op een mountainbikeroute lijkt. Kortom, tijdens deze evenementen moet je snel kunnen schakelen wat betreft de route.
Segmenten voor een sociaal aspect
Segmentraces - ooit begonnen in het enduro-mountainbiken en nu opgepakt door de internationale Grinduro-series - brengen het beste van twee werelden samen in gravel.
Een ontspannen, open start, gevolgd door een social ride naar het eerste getimede deel. Snelheid is optioneel, plezier essentieel.
Bij evenementen als deze kunnen fietsvrienden met verschillende niveaus zich na elk segment weer hergroeperen en verder fietsen op een vriendelijke party pace. Tijdens weekenden als Grinduro is het feestje na de rit net zo memorabel als het feestje op de fiets.
Voor wie op zoek is zowel een sociale als een uitdagende rit, is het snelgroeiende aanbod aan getimede segmentraces dé manier om je wedstrijdhonger op een vriendelijke manier te stillen.
Meerdaags plezier
Nu gravel meer en meer ingeburgerd raakt en het aantal evenementen groeit, worden de organisatoren alsmaar creatiever in hun aanbod. Stel, je bent op zoek naar een niet-competitief evenement met workshops, praatjes en goed gezelschap. In dat geval zijn er heel veel meerdaagse gravelevenementen voor veganisten, vrouwen, georganiseerd door vrouwen, op exotische locaties, in luxe hotels of meerdaagse evenementen waarbij je rond een kampvuur met marshmallows. Aan jou de keuze. Meerdaagse gravelevenementen bieden zoveel meer dan alleen fietsen.
De uitschieters
Als we verder kijken naar gravelevenementen die alle regels aan hun laars lappen, heb je nog alleycats, grallies en zelfs geheime evenementen, waar je alleen via aan mee kunt doen.
Dan zijn er nog gravel-etapperaces, die over meerdere dagen worden verreden met vaste pauzes en kortere afstanden, vergelijkbaar met etappes uit het wielrennen - denk Tour de France of Giro d'Italia op een ruiger terrein met meer actie.
Ook zijn deze evenementen wat meer niche, ze brengen gelijkgestemde fietsers samen tijdens avonturen op elk terrein, en duren een paar uur tot een paar weken.
Gravelevenementen zijn er voorlopig nog in vele soorten en maten en zijn, in tegenstelling tot andere wielerdisciplines, nog niet zo supergespecialiseerd of gesegregeerd. Dit is het moment om kennis te maken met gravel en een avontuur of wedstrijdvorm te vinden waarvan je een glimlach op je gezicht krijgt.
Fotocredits: Phil Gale, Emmie Collinge, Unlock Studios, Dan Monaghan, Cadence Images.