Je wilt je eerste gravelweekendtrip gaan rijden. Lees de professionele bikepacking-tips van rijders uit de Shimano Gravel Alliance. Ze delen hun belangrijkste do's en dont's - gebaseerd op hun eigen ervaringen, fouten, koude nachten in een tentje en momenten van geluk.
Henna Palosaari, rijder, routeplanner en allround creatieveling
✔️ Maak een paklijst en volg die nauwgezet bij het inpakken. Anders zijn er teveel dingen die je waarschijnlijk vergeet. Met een klein beetje zoekwerk vind je online heel veel handige lijstjes.
✔️ Party pace. Dit is je weekendrit en geen wedstrijd, dus vergeet niet om plezier te maken en te genieten.
👎 Geen haast. Plan een route waarbij je vaak kunt stoppen om te genieten van de omgeving die je doorkruist – dat is de helft van het plezier van je rit.
Meer tips van Henna vind je hier
Erwin Sikkens, rijder, fotograaf en gewaardeerd party-pacer
✔️ Hydratatie is essentieel, maar schroef het nog een graadje op. Breng je koffiezet-kit mee en stop op een prachtige plek voor een verse bak. Of neem iets sterkers mee om het feest aan het einde van de rit nog wat sfeervoller te maken.
✔️ Plan een route, maar maak gerust een omweg onderweg. Niets is mooier aan het gravelrijden dan verdwalen zonder te verdwalen.
✔️ Wees niet bang om je fiets een stukje te dragen! Een gravelrit is geen echt avontuur zonder je voeten in de klei en ten minste één klimpartij over een hekje.
✔️ Rij in het donker (als dat toegestaan is). De wereld ziet er anders uit zonder daglicht en het geeft je een dieper gevoel van avontuur!
👎 Maak van je rit geen race. Gravelrijden geeft je een geweldige kans om op een rustig tempo van de natuur te genieten en je komt op plaatsen die je anders misschien nooit zou zien.
👎 Vergeet niet je reserveonderdelen. Je wilt niet stilvallen in de middle of nowhere, toch?
Meer tips van Erwin vind je hier
Liam Yates, allround-rijder die weet dat snelheid zijn plaats kent
✔️Zorg dat je genoeg kleding meeneemt voor alle weersomstandigheden! Je favoriete weer-app vertelt je misschien veel, maar niet alles. Want zodra je weg bent uit de bewoonde wereld, kun je beter het zekere voor het onzekere nemen. Een regenjack behoort tot de standaarduitrusting, maar ook een buff, een paar reservesokken en een extra laagje merino-wol kunnen goed van pas komen.
👎 Plan niet teveel vooruit. Normaal gesproken wil je een vakantie goed voorbereiden en alles geboekt hebben. Maar bij bikepacking is het van belang dat je de vrijheid hebt om je plan en je route te kunnen veranderen. Stel je voor: als je langer wilt blijven genieten van een mooi uitzichtpunt of een mooi strand ziet om lekker te gaan zwemmen - het maakt niet uit wat het is - dan wil je de mogelijkheid hebben om dat te kunnen doen. En als je mij vraagt, zijn die ongeplande dingen vaak de leukste.
Meer tips van Liam vind je hier
Saoirse Pottie, medeoprichtster van Bikepacking Buds
✔️ Kies een route die je inspireert. Wilde dieren, bergen, prachtige landschappen, technische singletracks of gewoon de koffiestops onderweg. Waar je ook enthousiast van wordt, plan een route waarvan je blij wordt.
✔️ Neem de tijd voor tussenstops. Het beste aan gravelrijden is, dat je vrijwel overal kunt komen. Neem dan de tijd om te stoppen, maak een foto bij een uitzichtpunt, neem een duik in een meer of eet een lekker stuk cake in het café. Het gaat tenslotte om de reis, niet om de bestemming 😉
👎 Maak je geen zorgen als het allemaal niet volgens plan verloopt. Pas je aan, verander dingen en vertrouw op je vindingrijkheid — dat is het belangrijkste wat je nodig hebt voor avonturen!
"Niemand vertelt zijn of haar kleinkinderen over de dingen die soepel verliepen."
Meer tips van Saoirse vind je hier
Sofiane Sehili, de beste endurance-rijder ter wereld
✔️ Neem warme kleding mee. Dat lijkt voor de hand te liggen, maar ik heb deze fout te vaak gemaakt om je niet waarschuwen. Neem een puffer-jack en wollen sokken mee als je gaat kamperen. Full-finger handschoenen kunnen geen kwaad als je 's morgens vroeg vertrekt in het voorjaar. Als je merino-kleding hebt, is dat ideaal voor een weekendavontuur want het houdt je warm en gaat niet stinken als je er een paar dagen in rijdt.
✔️ Controleer je fiets zorgvuldig. Het laatste wat je wilt tijdens een mooi gravelweekend is mechanische problemen die je rit verzieken. Hoe zit het met de lagers? Kraakt je trapas? Zit je cassette goed vast op de freewheelnaaf? Is je ketting schoon en goed ingevet? Is je bandenspanning optimaal? Controleer ook je remblokken, voor het geval dat. In het algemeen geldt: zorg dat je fiets zodanig in orde is dat hij je brengt waar je naartoe wilt. De meeste van de genoemde checks zijn standaard, maar als je minder vaardigheden hebt met fietsonderhoud en sleutelen aan je fiets, vraag het dan aan je plaatselijke fietsenmaker.
✔️ Neem verlichting mee. Zelfs als je niet van plan bent om 's nachts te rijden, kun je nooit weten wat er gebeurt. Zelfs als er slechts een geringe kans is dat je de bestemming in het donker bereikt, neem dan geen risico. Als je geen specifieke fietsverlichting hebt en er geen wilt kopen voor deze ene trip, zijn er ook gewone hoofdlampen die krachtige genoeg zijn om in het donker een stukje te rijden. Een achterlamp is ook zeer belangrijk en kost bijna niets. Als je die nog niet hebt, raad ik je aan die meteen aan te schaffen.
👎 Neem geen zeurende vriend mee. Goed gezelschap is net zo belangrijk - zo niet belangrijker - als een goede route. We kennen allemaal wel iemand die graag zeurt over het weer, het wegdek, de lengte van de rit of de steilheid van de beklimmingen. Waarschijnlijk hebben ze andere kwaliteiten waardoor ze een goede vriend zijn, maar het is toch beter om met iemand anders een meerdaagse tocht te maken. Neem je leuke. vrolijke vriend of vriendin mee die zelfs lacht als het regent, die zich niet ergert aan technische problemen onderweg en die weet hoe hij jou kan opvrolijken.
👎 Rijd niet met een rugzak. Tijdens mijn eerste weekendavontuur 15 jaar geleden, had ik al mijn spullen in een rugzak gestopt en dat was geen pretje. Aan het einde van de dag deden mijn schouders en nek veel pijn. Bikepacking-tassen zijn niet goedkoop, maar ze gaan lang mee en als je eenmaal de investering hebt gedaan, openen ze een hele nieuwe wereld aan avonturen voor je – minus de pijnklachten. Doe tape op je frame om de lak te beschermen tegen schurende tassen.
👎 Alles wat je thuislaat, is meegenomen. 90% van de mensen die per fiets reizen, hebben veel te veel spullen bij zich. Mijn advies is om een stapel met spullen te maken die je denkt nodig te hebben. Haal vervolgens item voor item iets van de stapel af en denk goed na: heb ik uitrustingsstuk A echt nodig? Wat zou er kunnen gebeuren als ik uitrustingsstuk B niet bij me heb? Je kunt ermee wegkomen als je een zaklamp vergeet, maar als je geen reparatieset mee hebt, kun je lelijk in de problemen komen.
Meer tips van Sofiane vind je hier
Florian Nowak, ex-professioneel wielrenner en nu verslaafd aan gravel
✔️ Neem voldoende voedsel mee: als je voorbereidingen treft voor je eerste weekendtrip, wees je er dan van bewust dat het zeer belangrijk is om genoeg brandstof mee te nemen, zelfs als je gewoon een gemiddeld aantal kilometers per dag rijdt. En doe dat zeker als je van plan bent om self-supporting te zijn en buiten in het bos of de wildernis te gaan slapen. Neem dit advies ter harte want op mijn eerste weekendtrip was het voor mij geen pretje toen ik zo hongerig was op de zaterdagochtend dat ik bijna al mijn proviand voor de zondag al had opgegeten.
👎 Fiets niet teveel in de dagen voorafgaand aan je eerste weekendtrip. Je wilt fris beginnen omdat je nooit weet wat er tijdens de rit kan gebeuren waardoor je extra kracht nodig hebt. Bovendien zul je minder goed herstellen als je volle dagen buiten doorbrengt - zeker als je in een tentje slaapt - dan wanneer je thuiskomt na een rit en de volgende dag fris kunt beginnen.
Meer tips van Florian vind je hier