Of je nu je gewone rondje wilt aanpassen of naar een nieuwe bestemming gaat, er zijn tal van hulpmiddelen en informatiebronnen die je helpen nieuwe routes te ontdekken en een veilige en leuke rit te plannen. De fietspaden, binnenwegen, landweggetjes, fietstunnels en steegjes die de wegen verbinden waarop we normaal gesproken rijden, bieden tal van mogelijkheden. Het vergt echter wel enige kennis en oefening om uit te vinden hoe je ze allemaal met elkaar kunt verbinden tot één samenhangende fietsroute. Gelukkig ligt veel van die informatie binnen handbereik.

plan een nieuwe, avontuurlijke rit

Niet-fietswebsites kunnen geweldige bronnen zijn om te helpen nieuwe streken en routes te ontdekken. Veel steden en provincies in de VS hebben een kaart met fietsveilige routes op hun officiële gemeentewebsites. Die informatie kan nuttig zijn als je de wegen om je heen gaat verkennen.

plan een nieuwe, avontuurlijke rit

Google Maps heeft ook een praktische fietsfunctie. Voer een bestemming in en kies het fietspictogram in de navigatiebalk om de beste route over fietspaden te zien. Op de open-source kaart lichten ze groen op. Maar let op: deze route volgt af en toe een technische singletrack of een drukke snelweg als er geen andere fietsvriendelijke opties zijn. Gebruik Google Maps als een algemeen hulpmiddel om te ontdekken en duik dan in de bijzonderheden van nieuwe segmenten voordat je erop vertrouwt dat ze veilig en geschikt zijn.

plan een nieuwe, avontuurlijke rit

Andere websites, zoals Strava, Ride With GPS, Ride Spot, Komoot, en Map My Ride, tonen routes die door andere fietsers zijn gereden. Nogmaals, dit kan een geweldige informatiebron zijn, maar zorg ervoor dat het terrein geschikt is voor je fiets en je capaciteiten.

plan een nieuwe, avontuurlijke rit

Als alternatief, als je je eigen rit wilt plannen, kun je op websites als Ride With GPS je route samenstellen door de wegen of paden te markeren die je wilt volgen. Voor diegenen die hun kilometers willen verrijken, is de website gravelmap.com een uitstekende tool om gravelpaden te vinden die in een rit kunnen worden opgenomen. Mountainbikers kunnen routes in hun omgeving vinden via onder meer MTB Project, Trail Forks en Ride Spot.

plan een nieuwe, avontuurlijke rit

Als je eenmaal een route hebt uitgestippeld, bedenk dan hoe je de routebeschrijving tijdens de rit kunt volgen. Afhankelijk van de complexiteit kan je verschillende tools nodig hebben. Voor een eenvoudige route zoek je naar wegwijzers of borden om te navigeren of je volgt een aantal aanwijzingen. In gebieden zonder gsm-verbinding is het een goed idee een papieren kaart mee te nemen. Voor ritten met een meer gedetailleerde routebeschrijving kan je een GPS-fietscomputer of een telefoonhouder op je stuur gebruiken. Er zijn verschillende manieren om een route te uploaden naar een fietscomputer of een smartphone, met specifieke aanwijzingen voor de verschillende websites voor routeplanning.

plan een nieuwe, avontuurlijke rit

Zodra een route is gedownload als gpx-bestand, geven de meeste apparaten of apps visuele of gesproken afslag-voor-afslag aanwijzingen, zodat je op je route blijft. Hoewel deze aanwijzingen de navigatie efficiënter maken, kunnen ze ook afleiden, dus blijf alert wanneer je je aanpast aan de nieuwe manier van verplaatsen.

plan een nieuwe, avontuurlijke rit

Een beetje uitzoekwerk voordat je de route fietst, kan de ritervaring al een stuk leuker maken. Nieuwe avonturen zijn spannend, dus neem de tijd, geef jezelf de ruimte om te leren en je zult vast en zeker de beste manier ontdekken om nieuwe, spannende plaatsen vinden waar je lekker kunt fietsen.

Deel dit artikel