Voor de minder platgetreden wegen, de zanderige, vieze, grindachtige paden, bieden tubeless banden een grote verbetering qua prestaties, comfort en betrouwbaarheid. Als de wielen en banden van een gravelbike eenmaal tubeless zijn gemaakt, kun je met een beetje onderhoud en kennis de avonturen met een gerust gevoel laten voortgaan.

Tubeless banden zijn robuuster en rijden soepeler dan hun tegenhangers met binnenband. Bovendien helpt tubeless sealant microgaatjes in een band te dichten. Het middel vult kleine gaatjes tot een halve centimeter op. Als je vaak over oneffen wegen moet, zal sealant je leven veranderen! Kortom, een tubeless-setup kan de prestaties en rijkwaliteit enorm verbeteren als je deze eenvoudige tips opvolgt om het systeem in topconditie te houden.

Hoe je je tubeless banden monteert en checkt

Controleer je sealant

De gaten dichtende vloeistof van je tubeless-setup heeft een levensduur. Zoals elke vloeistof die aan de lucht wordt blootgesteld, zal deze na verloop van tijd uitdrogen. Droge en warmere streken zorgen ervoor date sealant sneller hard wordt. Door deze om de twee tot vier maanden te controleren, weet je zeker dat het middel nog in goede staat is en zijn werk kan doen. Het controleren van de sealant kan op een paar verschillende manieren:

Sealant Check: De Schud Methode

Verwijder gewoon het wiel, houd het vast als een reusachtig roer en schud het naar voren en naar achteren. Luister of het klotst. Als je het kunt horen bewegen, is er waarschijnlijk genoeg sealant voor het moment. Als er geen geluid is, overweeg dan een grondigere inspectie.

De Schud Methode

Sealant Check: De Peilstok Methode

Deze methode vereist een paar gereedschappen, maar houdt toch de velgrand en het velglint heel. Pak een ventielverwijderaar en een wattenstaafje. Met het ventiel op zes uur verwijder je de kern van het ventiel met een kernverwijderaar (onthoud: linksom draai je hem los). Knip met een schaar een kant van het wattenstaafje, laat het afgeknipte uiteinde door het ventiel naar beneden in je band zakken, totdat het op de bodem zit. Haal het dan weer eruit. Dit maakt niet alleen het sealantniveau duidelijk, maar ook de kleur. Als de peilstok droog is of nauwelijks bedekt, of als hij er vuil en slijmerig uitziet, is het tijd om de sealant te verversen en bij te vullen.

Opmerking: als het er echt smerig uitziet, is het waarschijnlijk tijd om van voren af aan te beginnen met een nieuwe fles met daarin het goedje. Hiervoor moet de band worden verwijderd. De oude sealant moet eruit en vervolgens moet het geheel opnieuw worden gemonteerd en van nieuwe sealant worden voorzien.

De Peilstok Methode

Sealant Check: De Klassieke Methode

Verwijder je wiel en laat dan alle lucht uit de band lopen. Denk aan je autorijles: houd het wiel vast volgens het tien-over-twee-principe, zoals je dat ooit bij het autostuur deed. Gebruik de duimen om de band van de velgrand te duwen, zodat het systeem opengaat. Draai nu de opening naar beneden op 6 uur en kijk naar binnen om de staat van de sealant te bepalen. Er moet ongeveer 60 tot 120 milliliter in zitten.

De Klassieke Methode

Sealant toevoegen

Als je de Peilstok Methode gebruikt, kan je gemakkelijk sealant bijvullen als het binnenwerk van de ventiel al verwijderd is. Als de kern nog verwijderd is, spuit je met een trechter of een spuitdop met fijne punt (de meeste flesjes sealant voor eenmalig gebruik hebben er een) de vloeistof door de ventielloze ingang. Schroef de kern er weer op en pomp de band op. Omdat bij deze methode de hieldraad op de velg blijft zitten, is het meestal mogelijk een gewone pomp te gebruiken om de band weer op te pompen.

Sealant toevoegen

Bij controle volgens de Klassieke Methode kan de sealant rechtstreeks in de band worden gedaan (60 tot 120 milliliter). De exacte afmeting is niet van belang, een beetje extra sealant kan geen kwaad. Zorg ervoor dat je de band langzaam ronddraait, zodat de sealant er niet uitloopt wanneer je de band terug monteert.

Banden vervangen

Als je een nieuwe band monteert, of als je de band tijdens een Klassieke Controle Methode hebt verwijderd, moet je de hieldraad van de band opnieuw achter de velghaak plaatsen. Hiervoor is een snelle, krachtige toevoer van lucht gewenst, dus je hebt een luchtcompressor nodig of een speciale vloerpomp zoals de PRO Team Tubeless vloerpomp die ontworpen is voor het gebruik bij tubeless systemen. Je kunt er ook mee naar je plaatselijke fietsenwinkel gaan. Daarmee zal men je waarschijnlijk wel helpen als je het vriendelijk vraagt. Of als je in nood zit en je hebt wat extra CO2-patronen bij de hand, dan kun je die gebruiken om een band ter plaatse op druk te zetten.

Banden vervangen

Wees voorbereid op het parcours

Vergeet niet het nodige mee te nemen voor bandenreparaties wanneer je op weg gaat voor een ritje. Overweeg wat spullen mee te nemen: een goede set bandenlichters, een binnenband (of twee), een paar CO2-patronen, een CO2-kopstuk en materiaal om de band te plakken als hij lek is. Zelfvulcaniserende tubeless pluggen zijn ook een geweldige aanvulling op elke tubeless reparatieset.

Banden vervangen

Tubeless dicht de meeste lekken, behalve grote scheuren, dus je zult deze uitrusting niet vaak nodig hebben. Als je toch een snee in je band krijgt, vrees dan niet! Kijk eerst of het gat dicht met alleen sealant. Draai daarvoor je band totdat deze met de snede in de 6-uur-positie staat. Geef de sealant even de tijd om zijn werk te doen. Als dat niet werkt, probeer dan een tubeless plug of twee in de snee te stoppen en pomp de band dan weer op. Een van de grootste voordelen van tubeless is dat er veel manieren zijn om allerlei soorten platte banden te repareren zonder een binnenband te gebruiken.

Als geen van de bovenstaande snelle oplossingen werkt, kan het tijd zijn om de band er vanaf te halen. Maar het proces is nog steeds vrij eenvoudig en overzichtelijk. Het zal een beetje rommelig worden, maar je komt wel thuis. Haal aan een kant de bandhieldraad van de velg, verwijder het tubeless ventiel en monteer de binnenband zoals bij een gewone set binnenbanden. Voedselverpakkingen en eurobiljetten zijn ideaal om de scheur van binnenuit te bedekken, zodat je binnenband er niet uitsteekt. Als je terug bent bij je huis of in de winkel, monteer je een nieuwe band met ventiel. Je bent dan zo weer op pad.

Deel dit artikel