Of je nu van type 1 of type 2 houdt, er is voor iedereen wel een geschikte vorm van gravelrijden! Van epische races tot lokale ontdekkingstochten, gravelen is een echte doe-het-zelf-discipline waarvan je echt alles kunt maken wat je wilt. Hier volgt een kort overzicht op het aanbod om je te helpen de talloze soorten gravelritten te onderscheiden.

Net zoals mountainbiken niet per se over bergen hoeft te gaan, hoeft gravelrijden niet alleen over gravel te gaan.

En net zoals mountainbiken bestaat uit downhill, enduro en crosscountry en wegwielrennen uiteenloopt van drie weken durende Grand Tours tot criteriums in het centrum van de stad, omvat gravel allerlei soorten routeprofielen, paden, afstanden en snelheden. Als het om gravel gaat, is het aanbod zo breed als je verbeelding toelaat.

De subdisciplines of categorieën van het wegwielrennen en MTB zijn nuttige graadmeters van wat je kunt verwachten. Je hebt dan een goed idee van hoeveel je moet trappen en hoeveel voeding je moet meenemen. Maar met gravel hebben we die categorisering nog niet echt, dus je kunt een gravelrit maken en 30 minuten later terugkomen met een glas melk. Of je kunt een gravelrit maken en drie maanden later terugkomen met een aantal nieuwe stempels in je paspoort.

wat is jouw type

De wereld ligt aan je voeten door dit wielergenre dat niet echt regels en grenzen kent. Je rijdt snel over vlak terrein, navigeert effectief door lastig terrein en knalt over singletracks en asfalt, en dat alles in een dag of een meerdaags avontuur. Zoveel keuze en zoveel opties is verbazingwekkend, maar soms zorgt zoiets groots ook een beetje voor verwarring!

Om je te helpen alles op een rijtje te zetten, inspiratie op te doen en de kick te optimaliseren, hebben we een kort overzicht gemaakt van de snelste route, de benodigde bepakking en meer. Of je nu houdt van een rustig tempo en momenten van bezinning in de natuur, of van een knallende boombox bij een fietsfeestje, de graveldiscipline heeft het je te bieden.

Avontuur en ontdekking

Gravelrijden draait om avontuur en verkenning. Gravelen komt voort uit het verlangen om van het gebaande pad af te wijken, het strakke asfalt te verlaten en te ontdekken wat daarachter ligt. Het gaat om de reis en de ervaring; om het vinden van nieuwe plaatsen op de kaart en nieuwe plaatsen in onszelf. Het vermogen van gravelbikes om lange afstanden af te leggen over gevarieerd terrein maakt ze tot het perfecte middel om verder mee te gaan dan je ooit hebt gedaan. Ze zijn ook ideaal voor een lunchrit door de stad en over de velden, of een avondritje naar de pub met wat singletrails en een paar ruige paden. Hoe ver je ook rijdt, de aantrekkingskracht van de natuur is meestal groot. Bij off-road rijden draait het altijd om natuur. En de beste ritten gaan meestal gepaard met behoorlijk wat stof of modder. Een kampvuurtje aansteken voor een kopje koffie of een koud biertje opentrekken zijn eveneens sleutelelementen van veel gravelavonturen. Of je nu de wereld of je achtertuin verkent, met een gravelbike is het een geweldig avontuur.

Bikepacking

Zoals backpacken, maar dan voor fietsen! Dit kan van alles betekenen, van een reis rond de wereld tot een vakantie van een week of een trip met een enkele overnachting. De gemene deler is dat je fiets bepakking heeft. Vaak betekent bikepacking dat je zelfvoorzienend bent. Dus dat je een tent, kookgerei en voedsel bij je hebt en elke nacht je kamp opzet. Soms zie je fietsen die zo zwaar beladen zijn dat het frame is verdwenen onder een wonderlijke wirwar van bagagedragers, bepakking en tassen. Maar je kunt ook op de fiets van het ene naar het andere hotel reizen met slechts een paar reserveonderdelen voor de fiets en je vrijetijdskleding in je zakken. In dit geval kunnen een stuurtas en een zadeltas volstaan, zelfs al moet er een mok aan de buitenkant bungelen... Net als de ritten en rijders zijn er fietstassen in alle soorten en maten. Bekijk de schitterende reeks van PRO voor wat inspiratie.

Racen

Veel mensen kiezen voor gravelrijden vanwege de ontspannen sfeer en het gemakkelijke tempo. Anderen hebben behoefte aan snelheid! Gravelracen is een schitterende, nieuwe racediscipline die het gevoel voor avontuur en de intensiteit van het racen samenbrengt voor een tactische, technische en fysiek veeleisende test. Van epische races zoals de Atlas Mountain Race, waarbij je 1.148 kilometer van Marrakech naar Agadir aflegt zonder ondersteuning te krijgen, tot de Grinduro, die wegracen combineert met getimede segmenten in enduro-stijl, gravelracen is zo divers als het maar zijn kan. Of je nu een professionele renner bent die zin heeft in een nieuwe uitdaging of iemand die op zoek is naar een warm welkom bij zijn allereerste wedstrijd, er zijn tal van gravelwedstrijden over de hele wereld op jouw maat. Van grote massasport tot meerdaagse marathons.

gravelunion.cc is een geweldige plek om evenementen te bekijken en je volgende race te kiezen.

Met zoveel overlappingen is het moeilijk om elk type gravelrijden in één hokje te stoppen. Maar dat is een deel van wat de discipline zo interessant en verfrissend maakt; je kunt rijden zoals je zelf wilt.

Deel dit artikel