Gravelbiken moet niet te ingewikkeld zijn. Deze discipline, die onverharde wegen en stuurbochten combineert, draait om eenvoud, inclusiviteit en avontuur. Geen enkele rit is te gek en iedereen is welkom. De uitrusting moet functioneel en betrouwbaar zijn, maar je hoeft er je spaarvarken niet voor kapot te slaan.

Dus of je nu een grijze gravelveteraan bent of helemaal nieuw bent in de wereld van de onontdekte paden (of trails): je zult de nieuwste update van SHIMANO's grensverleggende GRX-groepset, de eerste in de industrie en specifiek gemaakt voor gravel, waarderen. De RX820 is ontworpen om je te helpen het meeste uit je volgende onverharde avontuur te halen en levert topprestaties zonder een over-the-top prijs.

De drie nieuwe 12-speed GRX-groepen beschikken over SHIMANO's legendarische nauwkeurige en betrouwbare mechanische schakelprestaties met verschillende versnellingscombinaties die aansluiten bij elke soort fietser en rit.

Nieuwe SHIMANO GRX 12-speed mechanisch

SHIMANO GRX 1x12 NIET TE KLOPPEN 

Als je van plan bent om tijdens je volgende trip je persoonlijke PR's te verleggen of een sprintje te trekken aan het einde van een wedstrijd, dan zijn de versnellingsstappen van de RX820 1x12-set-up met een 10-45 cassette gecombineerd met een kettingblad met 40 of 42 tanden iets voor jou. Net als zijn 11-speed voorganger levert de RX820 soepele en betrouwbare schakelprestaties, maar dan met een breder versnellingsbereik en een extra tandwiel, waardoor het gemakkelijker wordt om de optimale cadans te vinden om je positie in het peloton te behouden.

Deze set-up maakt gebruik van een achterderailleur met middellange kooi met geïntegreerde SHADOW RD+-kettingstabilisator, voor stiller schakelen en veiliger kettingbeheer op ruw terrein. Je hoeft je geen zorgen te maken over de volgende keer dat je moet schakelen; concentreer je in plaats daarvan op het verslaan van de concurrentie. 

Nieuwe SHIMANO GRX 12-speed mechanisch

SHIMANO GRX 1x12 NIET TE STOPPEN

Als de dagritten - of meerdaagse - avonturen met veel beklimmingen jouw ding zijn, is de nieuwe RX820 1x12 NIET TE STOPPEN-optie met SHIMANO's 10-51T cassette met breed bereik perfect. In combinatie met een 40T of 42T kettingblad kom je nooit zonder versnellingen te zitten, zelfs niet op de steilste jeepweg of hoogste bergen. En net als de 10-45T, 1x12 optie, heeft deze groep een geïntegreerde SHADOW RD+-kettingstabilisator voor optimale kettingveiligheid en een AAN/UIT-schakelaar, waardoor het wiel snel en gemakkelijk kan worden verwijderd als je lek rijdt.  

Beide 1x12-opties maken gebruik van Micro Spline, SHIMANO's lichtgewicht aluminium freehub-ontwerp dat naadloos integreert met 10-speed topversnellingen en is voorzien van kleinere, verder uit elkaar geplaatste bladen die de schade aan de tandwielen tot een minimum beperken. De 1x12 gravelspecifieke crankset is er in drie crankarmlengtes, zodat je de ideale SHIMANO GRX-set-up kunt kiezen voor jouw behoeften en rijstijl. 

Nieuwe SHIMANO GRX 12-speed mechanisch

SHIMANO GRX 2x12 

Voor fietsers die op zoek zijn naar het beste van twee werelden, is de nieuwe 2x12 RX820 NIET TE DROPPEN aandrijflijn de juiste keuze. Door gebruik te maken van een voor gravel geoptimaliseerd 48/31 kettingblad in combinatie met een 11-34 of 11-36 cassette, levert deze set-up een ultrabreed versnellingsbereik zodat je een comfortabele cadans kunt draaien, of je nu over vlakke wegen rijdt, over eindeloze onverharde wegen knalt of een enorme afgelegen klim aanvalt. 

Deze set-up zorgt voor nauwkeurige mechanische schakelprestaties, zowel voor als achter, en een geïntegreerde SHADOW RD+-kettingstabilisatie voor ultieme veiligheid op hobbelig terrein. De gravelspecifieke 2x12-optie heeft nog steeds de korte versnellingsstapjes achter, wat ideaal is voor subtiele cadansveranderingen tijdens competitieve wedstrijden energieke groepsritten in het weekend. En de 2x12-set-up sluit naadloos aan op de meeste bestaande 700c-wielen dankzij het gebruik van het beproefde HG freehub body-ontwerp. 

Nieuwe SHIMANO GRX 12-speed mechanisch

Shimano RX880 carbon gravelwielen

SHIMANO lanceert ook een vernieuwd carbon gravelwiel dat speciaal is gebouwd om over ruige, onverharde wegen te fietsen. De nieuwe RX880-wielset is maar liefst 64 gram lichter per paar dan zijn voorganger en heeft dezelfde ondiepe velghoogte van 32 mm zodat je sneller kunt accelereren en klimmen. De lage velgen bieden ook betere controle bij zijwind en deze tubeless-ready wielen zijn voorzien van een moderne 25 mm binnenvelgbreedte die geschikt is voor banden van 32 mm tot 50 mm breed. 

De gebruiksvriendelijke compatibiliteit wordt nog meer verbeterd via een vernieuwd DIRECT ENGAGEMENT-naafontwerp, afkomstig van DURA-ACE-wielen, waarbij gemakkelijk kan worden gewisseld tussen Micro Spline en HG L2 12-speed freehub-body's. Dit biedt een snelle aangrijping, zodat je snel kunt versnellen, ongeacht de ondergrond. De RX880-naven en -velgen worden verbonden door 24 J-bend-spaken voor en achter, die de kracht en betrouwbaarheid maximaliseren, ongeacht hoe avontuurlijk je volgende rit wordt. 

Nieuwe SHIMANO GRX 12-speed mechanisch

SHIMANO GRX RX820 remmen

Naast dit nieuwe scala aan voor gravel geoptimaliseerde versnellingsopties en het nieuwe RX880-wiel, zijn er ook nieuwe ST-RX820 remgrepen en shifters. Specifiek ontworpen voor gebruik met flared sturen die kenmerkend zijn voor gravelbiken. Het nieuwe ontwerp van de grepen heeft een antisliptextuur op de bovenkant en een drastisch verbeterde ergonomie die de druk op je handpalmen vermindert. Samen verhogen deze veranderingen het comfort en de controle, zodat je onverschrokken lastig terrein kunt trotseren of je kunt concentreren op de glooiende gravelweg die voor je ligt. 

De nieuwe GRX-remgrepen zijn voorzien van SHIMANO's Dual Control set-up die lichte en responsieve mechanische 12-speed schakelprestaties biedt. Terwijl de linkergreep van de 2x12 GRX-groep SHIMANO's ongeëvenaarde, soepele schakelprestaties vóór biedt, bevatten de nieuwe 1x12-groepen twee opties voor de linkergreep: een model met alleen een remgreep, en een model met een dropper-specifieke optie die zowel remmen als de dropper-post-activatie naadloos integreert voor een snelle en moeiteloze bediening.

Nieuwe SHIMANO GRX 12-speed mechanisch

 

SHIMANO GRX RX610 

Tot slot heeft SHIMANO, voor consumenten met een kleinere portemonnee én gravelbikes in een bredere prijsklasse te kunnen aanbieden, de 600-serie cranks en shifters geüpdatet voor 1x12- en 2x12-set-ups die gebruik maken van de trickle-down-technologie van de originele 800-serie GRX-groepset. 

De topfuncties zijn onder andere getextureerde hoods en antislip remgreepcoating voor meer controle op ruig terrein. De nieuwe cranksets bieden versnellingsopties die specifiek zijn afgestemd op de vereisten voor gravelbiken. De 2x12 crank heeft een 46/30 kettingblad en is verkrijgbaar in crankarmlengtes van 165, 170, 172,5 en 175 mm. De RX610 1x12 crank heeft dezelfde vier cranklengte-opties en is verkrijgbaar met de zeer duurzame 38T (een nieuwe optie) of 40T kettingblad die gecombineerd kunnen worden met een 10-45 of 10-51 cassette.

SAMENVATTING

Al vanaf het begin hebben fietsers op SHIMANO GRX kunnen rekenen voor de soepelste schakelprestaties, de meest betrouwbare remprestaties en ultiem gravelcomfort met doordachte ergonomische ontwerpen en gravelspecifieke versnellingen. Met de vernieuwde 12-speed mechanische GRX-groep krijg je meer. Meer opties, meer versnellingen en meer mogelijkheden om erop uit te trekken en precies te rijden zoals jij dat wilt. Het maakt niet uit welke SHIMANO GRX-optie je kiest, je krijgt de juiste uitrusting en versnelling voor je volgende offroad-avontuur.