Het is tijd voor de derde editie van de jaarlijkse wereldkampioenschappen gravel! De allerbeste renners uit de wielerwereld strijken van 5 tot 8 oktober 2024 neer in het Belgische Halle en strijden er om de felbegeerde regenboogtrui. Wil je meer weten over de geweldige gravelroutes en de aanwezige renners? Dan ben je hier op de juiste plek.

Lees verder.

Wat zijn de wereldkampioenschappen gravel?

Wij zijn gek op de unieke eigenschappen van gravel. De discipline heeft zich in de afgelopen jaren steeds verder ontwikkeld. Eerst had de sport vooral een verbindend karakter. Later kwamen er diverse behoorlijk pittige wedstrijden bij. Denk aan onder meer gran fondo's en grootse uitdagingen zoals UNBOUND in Kansas (VS).

Drie jaar geleden introduceerde wielerunie UCI de UCI Gravel World Series. Deze nieuwe serie is geïnspireerd op de zeer succesvolle UCI Gran Fondo World Series, waarbij renners een ticket kunnen bemachtigen om hun land te vertegenwoordigen tijdens de jaarlijkse UCI wereldkampioenschappen. De UCI Gravel World Series volgt een vergelijkbare opzet. Bij elk evenement kwalificeert de beste 25 procent van de mannelijke en vrouwelijke deelnemers in elke leeftijdscategorie zich voor de UCI wereldkampioenschappen gravel. Deze kampioenschappen brengen in iedere leeftijdscategorie een UCI wereldkampioen voort en geven de sport een competitief tintje.

Weetje: het grootste gravelevenement ter wereld begint bij jou voor de deur! Kom nu meer te weten over REBOUND.

UCI wereldkampioenschappen gravel: het parcours

Op zaterdag 5 oktober strijden de elite vrouwen voor de regenboogtrui op een parcours van 133 kilometer. De volgende dag zijn de elite mannen aan de beurt op een parcours van 179 kilometer. Beide dagen zijn er ook wedstrijden voor renners die een gooi doen naar de UCI-wereldtitel in hun eigen leeftijdscategorie.

Het parcours begint in Halle en eindigt in Leuven. Prachtige bospaden wisselen af met lastige beklimmingen en in het landschap verzonken zandwegen. De wereldkampioenschappen van dit jaar bieden voor elk wat wils. Zoals de wereldkampioenschappen op de weg van 2021, die in dezelfde streek werden gehouden, zal de offroad-tegenhanger avontuur bieden aan teams uit alle landen.

In een notendop: de wedstrijden van alle categorieën starten in Halle met een lus van 12 kilometer rond de stad. Daarna rijden de deelnemers richting Leuven, waar ze na 86 kilometer voor het eerst over de finish komen. Mannen boven de 65 en vrouwen boven de 50 finishen op dit punt. De andere categorieën die op zaterdag in actie komen, leggen een extra lus van 47 kilometer rond Leuven af, terwijl de mannen op zondag twee lussen van 47 kilometer maken. Het totale aantal hoogtemeters varieert van 800 meter voor de elite vrouwen tot 1.200 meter voor de elite mannen.

De finish in Leuven ligt op de beroemde Bondgenotenlaan in het centrum van de stad. Hier vind je enkele 'urban' gravelzones, een steile kasseienklim en een passage door het treinstation en het stadspark.

Hoe kwalificeer je je voor de wereldkampioenschappen gravel?

Renners kunnen zich kwalificeren voor het kampioenschap door deel te nemen aan een van de 25 jaarlijkse evenementen uit de UCI Gravel World Series. Elite renners die zijn geselecteerd door hun nationale bond komen ook in aanmerking.

Een noemenswaardig verschil tussen de UCI Gravel World Series en de Gran Fondo Series is de deelname van profs. In de Gravel World Series kunnen professionele renners deelnemen aan de evenementen en zich kwalificeren voor de UCI wereldkampioenschappen. De integratie van amateurs en profs voegt een unieke dimensie toe aan de wedstrijd, waardoor de prestaties en spanning toenemen.

Maak kennis met de Nederlandse teamcoach: Laurens ten Dam

Laurens ten Dam, een legende in de gravelwereld en al lange tijd gravelambassadeur van Shimano, werd in aanloop naar het wereldkampioenschap gravel gevraagd om als bondscoach van het Nederlands team op te treden. We vroegen Laurens naar zijn rol bij de wereldkampioenschappen.

“Met mijn bondscoach-pet op heb ik het behoorlijk druk gehad met reizen over de hele wereld”, zegt Laurens. “Ik vind het erg leuk om betrokken te zijn bij de planning en tegelijkertijd aankomende talenten te helpen hun dromen waar te maken.”

De nationale ploeg wordt vertegenwoordigd door WorldTour-renners en talenten zonder profcontract. Laurens doet zijn best om ervoor te zorgen dat iedereen zich gemotiveerd voelt. “Ik probeer van het UCI wereldkampioenschap het best mogelijke weekend van het jaar te maken voor iedereen die erbij betrokken is. Dat geldt voor zowel de WorldTour-profs die even niet bij hun ploeg zijn als voor de andere talenten. Ik snap dat het spannend kan zijn om in hetzelfde team te rijden als winnaars van Parijs-Roubaix en de Tour de France Femmes.

“Over mezelf. Nadat ik de Tour Divide had voltooid, wist ik niet zeker of ik zou starten op het wereldkampioenschap. Ik was zo moe en dacht dat ik me beter kon richten op enkel het coachen. Nu, na een fijne vakantie, overweeg ik een combinatie! Hoe dan ook, als ik aan de start sta, zit voor mij het meeste werk erop en hoop ik vooral op een overwinning of podiumplaats voor een van 'mijn renners'.”

GRX versus DURA-ACE

De winnaar van het WK bij de elite mannen van vorig jaar, Matej Mohorič, pakte in Veneto de zege met zijn DURA-ACE R9150 Di2. Het lage gewicht en de ongekende schakelsnelheid maken van de DURA-ACE een geweldige keuze voor de elites. GRX zal dit jaar ook zijn opwachting maken op het wereldkampioenschap. Er zijn renners die al deelnamen aan races met de nieuwe GRX RX825 2x12 Di2 en zijn mechanische tegenhanger.

Naast de perfecte ergonomie van de schakel- en remhendels heeft de GRX-groepset voor gravel nog meer voordelen. Zo biedt deze een achterderailleur met een extra stevige kooi om de steenslag van hardcore gravelavonturen aan te kunnen. Wil je meer weten over de voordelen van GRX?

ONTDEK GRX

Terwijl gravel steeds populairder wordt, gaat het niet alleen om competitie. Er is een levendige en inclusieve gemeenschap ontstaan. Wereldwijd worden er evenementen en races georganiseerd die fietsers van alle niveaus en achtergronden samenbrengen. Deze activiteiten bieden een platform voor competitie en bevorderen vriendschap, waarbij deelnemers ervaringen delen. Zo verandert de gravelwereld in een vreugdevolle community.

Dit brengt ons weer een stap dichter bij een wereld United in Gravel.

Deel dit artikel