Parijs-Roubaix; een van de meest iconische wielerkoersen op de kalender. Een koers die elke coureur ooit hoopt te mogen rijden of zelfs te winnen. Het mooiste: ook wij stervelingen kunnen deze bijzondere plek op aarde, gehaat en geliefd, bedwingen per fiets.
 
Alsof dat nog niet genoeg is bevat deze regio ook een aantal fantastische gravelpaden. Dat maakt deze omgeving perfect voor een epische dag op de gravelbike. De route start bij Shimano Service Center Jowan in Kluisbergen en verbindt de meest legendarische stroken via gravelpaden, smokkelpaadjes, boerenpaden en… verborgen, onbekende kasseistroken.

Ten strijde

Het is nog vroeg in het Zuid-Vlaamse heuvellandschap, wanneer vader en zoon Wannijn ons welkom heten in hun ruim opgezette fietsparadijs. Onder het genot van verse koffie bespreken we onze gedeelde passie voor wereldwijde gravel-avonturen, de historie van de winkel en natuurlijk Roubaix.

Wetende wat ons die dag te wachten staat, kriebelt er iets in de buik. Waarschijnlijk een mix van vlinders en gezonde spanning. De kasseien in deze regio zijn namelijk niet niks. Zeker wanneer je ze verbindt via zoveel mogelijk onverharde wegen. Gelukkig zijn we bij Jowan aan het juiste adres om de fiets zo goed mogelijk voorbereid te laten zijn voor een ‘bumpy ride’. Boutjes worden nog eens goed op moment vastgedraaid, het balhoofd afgesteld en -last but not least- worden geheimen rondom de perfecte bandendruk onthuld.

‘Vanuit het vertrek’

Gelegen aan de voet van de Kluisberg, met de start van het Strava segment voor de deur, gaat het vanaf Jowan meteen omhoog. Gelukkig is de klim kort. Bovendien ben je op de top al op de helft van de enige twee klimmetjes in de gehele route. Funfact: over diezelfde top loopt de Frans-Nederlandse taalgrens.

Met een schilderachtig uitzicht daal je af via een slingerende singletrack en is de toon gezet. Kriskras door het Hertogdom Henegouwen wisselen Vlaamse wegen, de eerste kasseien en verschillende soorten off-road stukken elkaar in rap tempo af.

De hel

Spoorrails, hier en daar met verroeste karretjes erop, verraden dat de befaamde mijnen van Arenberg naderen. Perfecte, brede en goedlopende gravelpaden leiden je door het Bos van Wallers naar de kasseistrook waarmee datzelfde bos eens per jaar op het wereldtoneel verschijnt.

Waarom wordt Parijs-Roubaix eigenlijk ‘De hel van het noorden’ genoemd? Het antwoord leer -of beter: voel- je in het Bos van Wallers. 2,3km kilometer lang, waarvan de eerste 600m in licht dalende lijn. Wij reden op een gravelfiets met 40mm banden en een wegfiets met 32mm banden. Zelfs daarmee was het een uitdaging om deze stenen te bedwingen. De gedachte dat de profs dit in koers doen, op ongekend hoge snelheid, middenin een kolkend peloton en op smallere bandjes doet ons bibberen.

Afwisseling

Gravel, kasseien, draaien, keren en meer gravel en kasseien. Met het Bos van Wallers, Mons-en-Pévèle (in de lange route) en Carrefour de l’Arbre kom je alle 5-sterren stroken uit de koers tegen. Als kers op de taart draai je onderweg rechtsaf de iconische piste op. Deze Velodrome van Roubaix is DE plek waar wielrenners legendes worden en waar menig droom ofwel werkelijkheid wordt ofwel uiteenspat.

Loon na werken

Na 186 kilometer draaien we in Kluisbergen weer terug het terrein van Shimano Service Center Jowan op. Eigenaar Johan wacht ons op, laat ons plaatsnemen in ‘de zetel’ en serveert ons twee Paix Dieu; het enige bier dat bij volle maan wordt gebrouwen.

Stoffige benen, rode ogen en trillende handen verraden onze dag in hel. De brede glimlach, van oor tot oor, bewijst echter dat deze mythische regio per fiets ontdekken toch wel een ongekend hoogtepunt is, wat elke wielerliefhebber eens ervaren moet hebben.

Wij danken Johan en zijn zoon Joeri, maar ook de rest van het team van Jowan voor de ongekende gastvrijheid en de enorme lading aan bruikbare tips & tricks!

Praktische informatie + route

Start/finish: Shimano Service Center Jowan te Kluisbergen (België)

Afstanden: 186km en 119km

Moeilijkheidsgraad: Zeer uitdagend

Terrein: Gravel, singletracks, kasseien

Voorgereden op: 14 april 2022

Soort fiets: Gravelbike

Banden: Minimaal 35mm

Over Shimano Service Center Rides

‘Shimano Service Center rides’ is een initiatief van Shimano Benelux waarbij we samen met onze lokale ambassadeurs voor jou op zoek gaan naar de mooiste ritten vanuit onze Service Centers. De Groubaix route is gemaakt in samenwerking met Fatpigeon en Shimano Service Center Jowan in Kluisbergen.

Deel dit artikel