Het verhaal achter de documentaire Lion Man - Gino Bartali

Gino Bartali. Wielerheld. Pas na zijn dood bleek hij ook een oorlogsheld te zijn. Hij sprak zelden over het offer dat hij had gebracht. Slechts enkelen wisten dat hij valse ID's voor Joodse Italianen had gesmokkeld, verstopt in de binnenkant van zijn fietsframe. Tussen Florence en Assisi voltooide hij zijn 'training' op de witte wegen, dag in dag uit, waarbij hij zichzelf in gevaar bracht.

Shimano GRX-ambassadeurs Laurens ten Dam en Stefan Bolt werden onmiddellijk aangetrokken door het idee om een wielerdocumentaire te maken over dit fascinerende verhaal. In LION MAN | Gino Bartali - de oorlogsjaren, verkennen ze de smokkelaarsroute van Gino en duiken ze in het Italië van toen en nu. Ze gaan op zoek naar antwoorden bij degenen die hem goed kenden. Antwoorden en avontuur.

Het verhaal achter de documentaire Lion Man - Gino Bartali

De mannen genieten van alles wat deze streek te bieden heeft en bezoeken onderweg schilderachtige barretjes en 'osteria's'. Ze beginnen in de beroemde stad Florence en volgen de stoffige off-road route naar Assisi. Daarbij gaan ze langs verlaten stadjes. Niet op de Bartali Legnano zonder versnellingen, maar op hun fiets met hypermoderne GRX-groepset. Tenminste, dat was het plan. Het zou geen echt fietsavontuur zijn als ze niet met een technische uitdaging werden geconfronteerd die hen dwong hun plannen aan te passen. Na een spannende rit van bijna 200 kilometer eindigen ze in stijl voor de Basiliek San Damiano van Assisi, de plaats waar Gino Bartali de valse documenten afleverde.

Het prachtige heuvellandschap van Umbrië en Toscane vormt het decor van deze off-roadfilm en brengt, naast een eerbetoon aan de dappere Gino Bartali, je de broodnodige zomerse fietsvakantievibes.

Bekijk hieronder de documentaire.

Het verhaal achter de documentaire Lion Man - Gino Bartali
Het verhaal achter de documentaire Lion Man - Gino Bartali

Deel dit artikel