I en stadig mere computeriseret verden satte vi os for at bryde med formerne ved at puste nyt liv i mekanisk gearskifte for at give dig en allieret til gravel, der arbejder med den nyeste analoge teknologi. Eller tre forskellige allierede, for at være præcis. Til dette bad vi ingen ringere end Laurens ten Dam om hans indsigt.

Mekanisk gearskifte har været status quo i generationer, hvilket gør det muligt for ryttere at nyde naturen uden besvær, med effektivt gearskifte, som du kan stole på.

Selvom vi begyndte den elektroniske revolutions fremskridt, som vi har lavet med vores Di2 – tænk på dens ultrahurtige, smørbløde gearskifte, uovertrufne ydeevne og popularitet på WorldTouren – er det op til os at holde vores banebrydende mekaniske system opdateret. Så det er hvad vi har haft travlt med.

Genopfind Gearet

Et sted i den midterste del af 2023 hyrede vi den tidligere professionel landevejsrytter Laurens ten Dam til at køre Further Scotland med et mekanisk geargruppe. Som en betroet Di2-bruger var han – mildt sagt – lidt betænkelig.

Men hvis du spørger vores ingeniørteam, var hans betænkelighed ubegrundet. Her er hvorfor:

a) En af grundene til, at folk har valgt mekanisk i årtier, er gearenes utrolige holdbarhed, og Laurens skulle til at stille op til et ultra gravelløb, hvor enkelhed og nem servicering ville være nøglen;

b) Med mange af nutidens gravelryttere, der vælger at køre mekanisk, ville Laurens være et godt selskab;

c) Efter så mange år med elektronisk trængte han tydeligvis til en reintroduktion til fordelene og den nyeste ydeevne ved den nye mekaniske GRX.

Her er det interessante: Takket være Laurens' tøven har vi nu denne samtale, der kan virke malplaceret i den teknologiske cykelsport.

Han griner: "Jeg var skeptisk, det har du ret i. Jeg var så vant til Di2, at det føltes som et skridt tilbage, hvilket naturligvis fik en til at undre sig. Så det var en overraskelse, da vi byggede min cykel op med RX820 1x12 UNSTOPPABLE, efterfulgt af massiv lykke, så snart jeg kørte på den."

Han tager os tilbage til den fjerneste togstation i Storbritannien. Det er aftenen før det første Further Scotland, et 700 km self-supported løb med 9.000 højdemeter på blandet underlag. Det er oktober, og vinden hyler, mens han, noget bekymret, slår lejr for natten.

Han skal til at begynde på det, der bedst kan beskrives som et 'eventyr'.

Et, som han senere vil gå hen og vinde med mekanisk GRX - trods en stort elektronisk fejl.

Men mere om det senere.

GRX: Mekanisk Modernitet

Sæt alle ryttere først

Gravelsportens ideologi var det vi fokuserede på, da vi opgraderede vores mekaniske 12-speed GRX: En med kortere spring i gearene for hurtigere, lettere skift, flere gearmuligheder og udskiftelige bagskifterarme for tilpasning, og det altafgørende superhøje gearområde, til når du virkelig har brug for det. Alle de egenskaber, der værdsættes, når du leder efter eventyr uden begrænsninger. Husk, at det ikke skal være dine gears funktionalitet og rækkevidde, der forhindrer dig i at køre længere og se mere.

Med udgangspunkt i enkelhed har vi skabt Shimano mekaniske 12-speed GRX med tre forskellige opsætninger - tre personligheder så at sige - der opfylder de forskellige behov hos enhver gravelrytter, uanset hvordan din smag for terræn er. Grebene kommer også i en ny form for forbedret ergonomi og mindre påvirkning af trykpunkter, en funktion som Laurens nikker genkendende til efter omkring 40 timer på cyklen.

Til de stejle ødelagte veje i det skotske højland blev Laurens' Specialized Crux bygget op med den nye RX820 1x12 i UNSTOPPABLE-opsætningen, med vores brede 10-51T kassette og en 40 trands klinge.

Hans dom: "Jeg er virkelig glad for, at den findes. Jeg behøvede ikke tænke på andet end at cykle og overleve. At have en 51'er bagpå er lige sagen, når trætheden ved at køre i så mange timer sætter ind. At have kørt mekanisk til denne begivenhed og oplevet, hvordan det fungerer - og bliver ved med at fungere! – i dårligt vejr vil den ledsage mig på ethvert adventure race fra nu af. Det næste er Transcodilleras i Colombia, efterfulgt af Tour Divide i juni."

Så tilbage til den elektroniske fejl

"Jeg lavede en begynderfejl," siger Laurens med et genert smil. "Jeg havde fået en ny powerbank til at oplade al min teknologi, men jeg havde ikke testet den, og selvfølgelig virkede den ikke. 40 km fra målstregen døde min cykelcomputer. I årenes løb er jeg blevet professionel til at følge linjen på skærmen, men jeg var lammet uden den. Jeg ventede 1,5 time i en telefonboks på rytteren på andenpladsen som kunne hjælpe mig med at navigere til mål, og vi endte med en fælles sejr.

I løbet af de 90 minutter slog det mig, hvor latterlig situationen var: Jeg har analog gear, der fungerer perfekt, så måske skulle jeg også have et papirkort."

Der er tydeligvis meget positivt ved at gå analogt.

GRX: Mekanisk Modernitet

Glidende, effektivt, problemfrit

Som Laurens ved, er valget af din gearings opsætning dybt personligt, så GRX Mechanical tilbyder muligheden for at vælge mellem tre unikke 12-speed mekaniske geargruppe-personligheder, der dækker hele spektret af ryttere og ture.

Uanset om det er cykelrytterens tunede UNBEATABLE 1x12 med en 10–45 kassette, den adventure-fokuserede UNSTOPPABLE 1x12 med en 10–51 kassette, eller den UNDROPPABLE brede opsætning med 2x12 og to kassettemuligheder, er vi overbeviste om, at funktionsdrevne mekaniske gear vil gøre flere mennesker i stand til at opleve skønheden ved gravelcykling. Vi har endda lavet et hold til at designe en udskiftelig, ombyttelig bagskifterarm for at give mulighed for problemfrit at skifte mellem kassetter.

Glem dog ikke at tjekke med et kort.

Del denne artikel