Met talloze posts op Instagram over verlaten vlaktes, plekken waar je mag wildkamperen, en eindeloos lange fietsritten, is het je vergeven als je denkt dat bikepacken een enorm lastige hobby is. Routebouwer en gravelavonturier Erwin Sikkens laat je de andere kant van de medaille zien, en deelt een paar lifehacks waarmee je avontuur een fluitje van een cent wordt.
Frame: Cannondale Topstone
Groepset: GRX mechanisch 2x12
Banden: Schwalbe G-One Overland Tubeless
Helm: Lazer Genesis
Schoenen: Shimano RX8 Gravel
Google op bikepacken, en je krijgt een overvloed aan informatie over wat je moet doen en wat je niet moet doen. Paklijsten. Inspirerende artikelen. De top 10 meest geschikte fietsen. Je vindt het allemaal, en nog veel meer. Toen ik voor het eerst begon met bikepacken was dat wel anders. Ik maakte zelf een plan, verzamelde de spullen die ik dacht nodig te hebben, pakte mijn papieren plattegrond en trok erop uit.
Elke reis heeft zijn eigen leermomenten en hoewel die niet altijd even makkelijk zijn, had ik ze voor geen goud willen missen. Tijdens mijn eerste trips leerde ik alles wat ik moest weten over bikepacken. En nog belangrijker: ik heb ze allemaal overleefd! Sterker nog, ik haalde er zoveel geluk uit dat ik nog steeds regelmatig ga bikepacken.
Na jaren vol fietsavonturen en vele ervaringen rijker, deel ik graag al mijn inzichten met jullie. Een aantal lifehacks die ik onderweg heb ontdekt en die het plannen van je grote avontuur een stuk makkelijker zullen maken.
Lifehack 1: Houd het simpel
Als je het mij vraagt, zit de sleutel tot een succesvolle bikepacking-ervaring 'm in je instelling. Het ergste dat je kunt doen, is alles zó onnodig ingewikkeld maken dat je trip eigenlijk alleen nog maar kan mislukken. Een beetje zoals dat kerstdiner met familie waar het gezellig móet zijn. Hoe meer stress je van tevoren hebt, des te stressvoller zal je trip uiteindelijk zijn. Mijn advies is daarom: haal even diep adem en ontspan. Het komt allemaal goed, hoeveel fouten je ook maakt.
Lifehack 2: Inpakken hoeft niet ingewikkeld te zijn
Het allereerste waar je over na moet denken, is het enige waar je niet zonder kunt: fiets. Zodra je weet welke fiets je meeneemt, is het tijd om de juiste tassen te kiezen.
Je kunt met elke fiets gaan bikepacken. Een gravelbike. Racefiets. Zelfs een stadsfiets gaat prima. En voor elke fiets zijn er tassen in verschillende soorten en maten, afhankelijk van je framemaat, bevestigingspunten, bagagerek, enzovoorts. Zodra je je fiets en je tassen hebt gekozen kun je gaan inpakken, want: je tassen bepalen hoeveel je kan meenemen.
Misschien maak je je zorgen over of je wel genoeg meeneemt. Maar het punt is, zelfs met een magische Harry Potter-tas zul je altijd iets vergeten of iets meenemen wat je helemaal niet nodig hebt. Na elke reis weet je weer iets beter wat je mee moet nemen op je volgende trip.
Vergeet niet dat je trip niet perfect hoeft te zijn. Zie het als een sportieve uitdaging met een vleugje avontuur.
Lifehack 3: Het is een vakantie, dus ontspan
Zie je bikepackingreis als elke andere vakantie. Kies een mooie bestemming uit, doe onderweg leuke dingen en vergeet vooral niet te genieten. Neem de tijd om te ontspannen en lekker te eten en te drinken, waar je ook bent. Vooral als het je eerste bikepackingtrip is, is dat de beste manier om het jezelf gemakkelijk te maken.
Houd onderweg het weer in de gaten en waar op de route je eten en drinken kunt kopen. En vergeet niet: het draait niet om lange dagen in het zadel of om zo lang mogelijke afstanden af te leggen. Bikepacken betekent dat je er even lekker uit bent, hoe ver je reis ook gaat en hoe lang je reis ook duurt. Zelfs als je maar halve dagen op de fiets zit, is dat prima. Het is jouw vakantie, jouw feestje.
Lifehack 4: In een hotel slapen telt ook
Je bent misschien op de hoogte van het toenemende aantal bikepackingwedstrijden. Ik heb zelf aan twee van zulke ultra-wedstrijden meegedaan - en geen van beide afgemaakt.
Slapen is altijd een belangrijk onderdeel van je dag, zeker als je dagen gevuld zijn met fietsen. Het is bekend dat ultraraces worden gewonnen door slaapgebrek. Als er iets is dat ik tijdens mijn deelname aan GranGuanche en Atlas Mountain Race heb geleerd, is dat je overal kunt slapen of een dutje kunt doen. Ik heb in de woestijn geslapen, op pleintjes midden in drukke steden – slaap is slaap, waar je ook bent.
Mijn laatste reis bracht mij naar het Spaanse Andalusië. En deze keer ging het niet om racen, zo min mogelijk slapen of van powernap naar powernap fietsen. Het was mijn reis en ik bepaalde zelf wanneer en waar ik wilde slapen, en hoe eenvoudig of luxe mijn trip zou zijn. Laat je niets wijsmaken over bikepacken. Ook al slaap je in een hotel, dat telt nog steeds als bikepacken.
Tijdens mijn reis door Spanje heb ik alle varianten gehad. Ik sliep in tenten, refugios (afgelegen berghutten) en hotels. Sterker nog, tijdens deze laatste reis verbleef ik vaker in hotels dan dat ik in de buitenlucht sliep. Maakt dat mijn bikepackingtrip minder avontuurlijk? Ik vind van niet.
Lifehack 5: Eet wat je wil wanneer je dat wil
Wat je moet eten en drinken tijdens een bikepacking-avontuur bepaal je grotendeels zelf. Het belangrijkste is dat je altijd wat eten bij je hebt voor noodgevallen, voor wanneer je onderweg niet wil of kunt stoppen bij een bar, café of restaurant. Bijvoorbeeld vanwege de openingstijden, het feit dat je in afgelegen gebied fietst of omdat je heel kieskeurig bent. Dat gezegd hebbende, op de meeste plekken is er eten. Zelfs in de meest afgelegen delen van Zuid-Spanje hebben de meeste slaperige dorpjes een soort van winkel hebben. En er is altijd wel een locale bar waar je een biertje met een kleine snack kunt bestellen.
Op een dag reden we het laatste dorp van de dag binnen, voordat we buiten gingen slapen, en ontdekten we dat er helemaal geen eten te krijgen was. Het enige hotel van de stad was gesloten en de enige bar had geen eten. Nadat we onze situatie hadden uitgelegd, snelde de eigenaar van de bar naar zijn huis aan de overkant van de straat en kwam terug met een paar opgewarmde pizza's die hij eerder in een supermarkt had gekocht. We hoefden vrijwel niets te betalen! Dit laat alleen maar zien dat er overal goede mensen zijn. De les is dus: maak je geen zorgen over eten. Er is altijd wel iets te vinden. Maar zorg altijd dat je wat bij je hebt voor in noodgevallen!
Lifehack 6: Wees flexibel
Neem dit van mij aan: het is verstandig om je route, slaapplekken en bevoorradingspunten te plannen, maar je kunt niet álles plannen. Sta open voor het onverwachte: een wegafsluiting, een toevallige ontmoeting, enzovoorts.
In Spanje deden we het rustig aan, maar we merkten dat we met onze party-pace niet elke dag veel kilometers aflegden. Daardoor werd de kans alsmaar groter dat het voorspelde slechte weer ons ergens in de middle of nowhere zou treffen. In plaats van dit af te wachten, gooiden we onze route om, zodat we, wanneer het slechte weer zou losbarsten, weer in een redelijk grote stad zouden zijn en in een hotel konden slapen. Op zulke momenten, wanneer het weer omslaat maar jij veilig en droog zit, mag je best tevreden zijn met je snelle schakelen.
Lifehack 7: het beste moment is nu
Het beste advies dat ik je kan geven over bikepacking is: ga het gewoon doen. Je kunt je eindeloos inlezen en voorbereiden, maar zodra je de juiste spullen hebt verzameld, kun je het best gewoon op je fiets stappen en zelf gaan ervaren wat bikepacken inhoudt. Begin klein, bijvoorbeeld met één overnachting. Of pak het gelijk groots aan en fiets naar verre oorden, zoals ik deed toen ik een paar jaar geleden van Nederland naar Rome fietste.
Je kunt op een veilige afstand van je huis je kampeerspullen testen of overnachten in een B&B of hotel. Als je wat avontuurlijker van aard bent, kun je ook in de natuur bivakkeren. Het gaat er gewoon om dat je lekker naar buiten gaat en ervaart wat de combinatie van de ultieme vrijheid van fietsen en wakker worden op vreemde plekken met je doet.
Stap op je fiets en je zult al snel ontdekken wat je favoriete set-up en fiets is. Zoals ik al eerder zei, het gaat er niet om dat je alles vanaf het begin perfect doet. Het gaat erom dat je erop uitgaat en nieuwe ervaringen opdoet. Ik hoop dat je er net zoveel geluk uithaalt als ik!